opc_loader

Luchtkastelen

Artikelnr: rm548214
45,00 25,00 U bespaart: 44%
Verzendmethode
Post NL (2 - 3 werkdagen):
6,95
Levertijd:
2 - 3 werkdagen

Kleurrijke verhalen van 120 luchtvaartpioniers

Aart van Wijk beschrijft in dit rijk geïllustreerde en informatieve boek zo'n 120 al dan niet werkelijke luchtvaartpioniers sinds ± 2500 v.C., met als natuurlijk sluitstuk de datum van de eerste vlucht met een echt luchtvaartuig, op 17 december 1903 uitgevoerd door Orville Wright. Van Wijk bestudeerde daarvoor een groot aantal luchtvaarthistorische boeken met titels als: Vom Zaubervogel zum Zeppelin, The Dream of Flight, La Navigation Aerienne - Histoire documentaire et anecdotique, Das Buch der deutschen Fluggeschichte, Eroberer des Himmels, The Prehistory of Flight, Histoire des Idées Aéronautiques avant Montgolfier.. Ook vond hij veel gegevens op internet, maar de historische waarheid van dit medium kon niet altijd worden gecontroleerd. Daarmee is 'Luchtkastelen' niet een wetenschappelijk verantwoorde publicatie, maar wel een boeiende en kleurrijke verzameling verhalen van mensen met dezelfde passie: vliegen.

De verhalen zijn niet chronologisch gerangschikt, maar alfabetisch. Wel is bij ieder personage een tijdsindicatie opgenomen. Zo mogelijk de jaren van geboorte en overlijden, en bij afwezigheid daarvan een benadering van deze gegevens.
Hoewel dit boek in beginsel in het Nederlands is geschreven, werden Engelse verhalen, al dan niet enigszins bewerkt, ook in die taal overgenomen. Duitse en Franse verhalen werden vertaald maar vaak zo, dat de onderliggende structuur herkenbaar bleef. Ook werden enkele verhalen uitgebreid met niet-luchtvaart versieringen. Bij Dr. Faustus werd veel aandacht besteed aan de desbetreffende film uit 1926 en zijn verhouding met Gretchen; van Leonardo da Vinci kwamen zijn vliegtekeningen slechts als terloops ter sprake met daar tegenover een uitgebreide beschrijving over de plaatsen waar al zijn aantekeningen zijn beland; de Russisch-Duitse vliegenier tegen wil en dank Martin Karlowitsch wordt (eveneens in een film, uit 1927) geplaatst temidden van allerlei intriges aan het hof van Iwan de Verschrikkelijke (1547 - 1584).

Aart van Wijk
Na zijn eindexamen HBS in Gorinchem in 1951 werd Aart van Wijk leerling-vlieger op de Rijksluchtvaartschool. Na zijn dienstplicht trad hij in 1956 als verkeersvlieger in dienst van de KLM en bleef tot en met 1957 maandvlieger op de Gloster Meteor straaljager bij het 322 squadron op de Vliegbasis Soesterberg.
In 1962 werd Aart van Wijk lid van de Ledenraad van de VNV (Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers). Van 1963-1968 studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1974 promoveerde op basis van zijn proefschrift "Aircraft accident inquiry in the Netherlands".
Van 1971-1991 was hij voorzitter van de Legal Study Group van IFALPA, de International Federation of Air Line Pilots Associations en vertegenwoordigde hij deze Federatie op vele jurisdische bijeenkomsten van ICAO, de International Civil Aviation Organization.
In 1989 werd hij vlieger op de DC-3 van de Dutch Dakota Association totdat dit vliegtuig in 1996 verongelukte in de Waddenzee.
Na zijn KLM pensionering stelde Aart van Wijk boeken samen met verhalen over de Gloster Meteor. Tijdens de presentatie van het tweede boek in 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2011 stelde hij een boek samen met verhalen uit de burgerluchtvaart.
In 2013 zijn al zijn eigen verhalen in een boek verwerkt: "Verhalen van een dolende wolkenridder".

Luchtkastelen | Elikser

Uitvoering

Formaat

Paperback

210x295 (A4-formaat)

Aantal pagina's 352

Luchtkastelen heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items
45,00 25,00