opc_loader

Luchtvaart 2019

Artikelnr: ALKrmLV219
18,50 12,00 U bespaart: 35%
Verzendmethode
Post NL (2 - 3 werkdagen):
0,00
Levertijd:
2 - 3 werkdagen

Voorwoord
Het jaar 2018 zal ongetwijfeld de (luchtvaart)boeken ingaan als een jaar van uitersten. Enerzijds was sprake van een ongekend groot aantal bestellingen van nieuwe verkeersvliegtuigen, deels vanwege de voorgenomen vlootuitbreiding van luchtvaartmaatschappijen maar ook vanwege een toenemend aantal te vervangen oudere toestellen. In het verlengde daarvan is sprake van een sterk gestegen vraag naar piloten waardoor het jarenlange overschot inmiddels grotendeels is weggewerkt. Opvallend was echter het relatief grote aantal luchtvaartmaatschappijen dat in relatief korte tijd 'omviel': Monarch Airlines, airberlin, VLM Airlines, Small Planet Airlines Deutschland en Azur Air.

Uiteraard vonden er in het achterliggende 'boekjaar' weer de nodige eerste vluchten plaats. Zo toont de grote foto op het omslag het nieuwe Airbus BelugaXL transportvliegtuig tijdens haar eerste start op 19 juli 2018. Het is een van de vijf te bouwen toestellen die als opvolgsters van vier A300-600ST Beluga's in de nabije toekomst vliegtuigonderdelen gaan vervoeren van en naar Europese Airbusvestigingen. Nieuw is ook de Boeing 737 MAX 7, de kleinste uitvoering in de Boeing MAX-reeks, tijdens haar eerste vlucht op 16 maart 2018. Daarnaast (kleine foto rechtsboven) de Zuid-Afrikaanse Paramount Bronco II die in de markt wordt gezet als licht

multifunctioneel aanvalsvliegtuig. De foto linksonder toont de inmiddels gecertificeerd Gulfstream Aerospace G500 zakenjet die een vliegbereik van 9.630 kilometer heeft en plaats biedt aan negentien passagiers die vervoerd worden in een ultra luxe ingerichte cabine. De afbeelding rechtsonder toont de nieuwste ANWB traumahelicopter, de Airbus Helicopters H135.

Als gebruikelijk wordt ook in deze uitgave weer het jaarlijkse 'rondje langs de velden' gemaakt. Na iedere tussenlanding wordt uitgebreid verslag gedaan van onder meer eerste vluchten, de komst van nieuwe vliegtuigen, ontwikkelingen op het gebied van de grote en zakelijke luchtvaart en de General Aviation. Evenmin ontbreken hoofdstukken met informatie over helikopters en de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de militaire luchtvaart. Uiteraard zijn ook in dit jaarboek weer de cijfermatige overzichten opgenomen die het verloop van de verkopen en leveringen van civiele vliegtuigen en helikopters in kaart brengen tot en met de eerste helft van 2018.

Nederlands nieuws ontbreekt evenmin. Zo valt de komst te melden van het nieuwe regeringsvliegtuig PH-GOV, een pronte Boeing Business Jet op basis van een 737-700NG als plaatsvervangster van de naar Australië verkochte Fokker 70 PH-PBX. Daarnaast kon HeliHolland in de loop van 2018 een zware Airbus Helicopters H175 aan de off shore vloot toevoegen en de ANWB een vijfde H135 traumahelikopter. Ook bij de politie wordt een nieuwe helikopter verwacht van het type Leonardo AW138 terwijl de Koninklijke Luchtmacht, en dan in het bijzonder de Vliegbasis Leeuwarden, zich langzaamaan opmaken voor zowel de komst de eerste F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen als de onbemande MQ-9 Block 5 Reaper-verkenningsvliegtuigen.

Niet alles was echter rozengeur en maneschijn. Zo moest luchtvaartminnend Nederland noodgedwongen afscheid nemen van zowel de bij de Dutch Historic Jet Association vliegende Fouga CM-170 Magister als de legendarische PBY-5A Catalina PH-PBY vliegboot. Uiteraard passeren in deze editie ook de ontwikkelingen rond Lelystad Airport de revue terwijl traditiegetrouw wordt afgesloten met het Nederlandse Burgerluchtvaart register.

Titel: Luchtvaart 2019
Bladzijden: 192 pagina's,  218 illustraties, 21 cm
Auteur: Ruud Vos
Uitgeverij: De Alk BV

Luchtvaart 2019 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items
18,50 12,00