opc_loader

Spectaculaire eenvoud (Boek)

N.B.: Alleen lezers van Luchtvaartnieuws betalen tot 15 juni 2016 binnen Nederland geen verzendkosten voor dit product.

 

49,50
Beschrijving

Luchthavens over de hele wereld lijken op elkaar. Schiphol heeft zich aangepast aan de wetten van een vliegveld, maar onderscheidt zich door een unieke vormgeving. Schiphol megastructuur vertelt de boeiende geschiedenis van onze nationale luchthaven en zijn uitgekiende verschijningsvorm.

Strakke regie Schiphol is een doorgangsplek en een bestemming; een stad en een luchthaven; het is internationaal en tegelijkertijd door en door Nederlands. Vanaf het moment van het betreden van de luchthaven stapt de reiziger niet enkel een gebouw binnen, maar maakt hij deel uit van een proces van mensen- en goederenstromen. Met een uitgekiende architectuur en bewegwijzering wordt dit proces strak geregisseerd.

Voorbeeldfunctie
De analyse van de gedaantewisselingen in de afgelopen eeuw toont het unieke karakter van Schiphol. Zichtbaar wordt hoe Schiphol tot op heden door vaste vormgevingsregels de structuur heeft gekregen die de luchthaven, ondanks een onstuimige groei, nog steeds overzichtelijk houdt. Deze unieke vormgeving dient als voorbeeld voor veel andere luchthavens en wordt zelfs als exportproduct gezien.

Onderzoek
Aan dit boek ligt een zeer gedegen onderzoek ten grondslag dat juist door de vormgeving op beeldende wijze de gelaagdheid van megastructuur Schiphol in kaart brengt. De onafhankelijke wetenschappelijke redactie bestaande uit een ruimtelijk econoom, een beeldwetenschapper, een historicus en drie architectuurhistorici onderzochten onder leiding van architectuur- en stedenbouwhistoricus Koos Bosma de ontwikkeling van de luchthaven.

Schiphol megastructuur is gemaakt door een team, dat bestaat uit boekontwerper Reynoud Homan, fotograaf (Jannes Linders), LUST (Jeroen Barendse) en de onderzoekers die gelieerd zijn aan het project Urban Nebula.

Auteurs: Marieke Berkers, Koos Bosma, Iris Burgers, Karel Davids, Abdel El  Makhloufi, Heidi de Mare, Anna Nikolaeva en Jan Willem de Wijn (interviews).

verschenen op 23 september 2013

Nederlandse editie ISBN 978-90-5662-851-2
Uitvoering: hardcover 320 pagina's
Afmeting: 30x24 cm
Geïllustreerd (200 kleur and z/w)
Datavisualisatie: LUST
Fotografie: Jannes Linders
Design: Reynoud Homan

 

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items